Цистоскопія

Цистоскопія – стандартна ендоскопічна процедура для огляду й лікування сечового міхура і сечовивідних шляхів. Обстеження проводиться за допомогою гнучких і жорстких ендоскопів – трубчатого інструменту з камерою і системою освітлення на дистальному кінці.

Основні цілі цистоскопії

  • Діагностика. Процедура проводиться для встановлення кінцевого діагнозу при запальних процесах, доброякісних і злоякісних новоутвореннях, сечокам’яній хворобі тощо.
  • Лікування. Під час проведення цистоскопії можливе введення лікарських препаратів безпосередньо в сечовий міхур, видалення невеликих пухлин і поліпів, руйнування конкрементів.

Здебільшого цистоскопію проводять під місцевим знеболенням (знеболювальний гель). За клінічними показаннями процедура може проводитися під седацією, регіональним чи загальним наркозом.

Особливої підготовки ендоскопічне обстеження сечового міхура не потребує.

  • За декілька тижнів необхідно відмовиться від препаратів, що знижують згортання крові (аспірин, варфарин тощо)
  • При проведенні загальної анестезії необхідно буде утриматися від прийму їжі та води за декілька годин до процедури, а напередодні обмежитись легкою вечерею. Безпосередньо перед цистоскопією пацієнту слід помочитися.

Тривалість залежить від цілей процедури. Діагностична цистоскопія займає 5 – 10 хвилин. Ендоскопічні втручання для забору гістологічного зразка, руйнування конкрементів та інших лікувальних процедур займає більше часу. Цистоскопія являється стандартною процедурою з незначним рівнем небажаних ефектів. Після проведення процедури пацієнт може відчувати біль в животі, хибні позиви до сечовипускання, домішки крові у сечі.

Симптоми повинні зникнути через декілька днів, в іншому разі необхідно звернутися до свого лікаря.