Фторування зубів чи ремінералізація зубів

Один з головних принципів дитячої стоматології – тимчасові молочні зуби, неважливо передні чи жувальні - повинні зберігатися максимально довго до їх фізіологічної зміни. Тому догляд за молочними зубами, регулярні відвідини стоматолога й профілактика найпоширеніших захворювань ротової порожнини є важливою запорукою здорових зубів у майбутньому.

Фторування зубів або ремінералізація зубів за допомогою спеціалізованих лаків, гелів чи розчинів – один з найрозповсюдженіших методів профілактики карієсу зубів у дитячому й дорослому віці. Статистика показує, що рівень приросту карієсу зменшується на 30-70% при використанні препаратів із вмістом фтору.

У чому полягає дієвість фторидів у профілактиці карієсу? Фтор разом із кальцієм і фосфором відіграють ключову роль у міцності кісткової тканини, правильному росту нігтів і волосся, формуванні і нормальному функціонуванні зубів і зубної емалі.

Під впливом кислого середовища і бактеріального нальоту відбувається порушення мінерального обміну і демінералізація зубної емалі, що надалі призводить до розвитку карієсу.

Головна ціль фторування зубів – це захист і укріплення емалі зубів для профілактики карієсу і зменшення гіперчутливості зубів. Ці процедури насичують зубну емаль іонами фтору, які посилюють стійкість до кислого середовища.

Фториди утворюють плівку, що міцно прилягає до емалі зубів, і залишається протягом декількох годин, а у фісурах, щілях – декілька днів і навіть тижнів.

Фторування зубів за допомогою лаків рекомендують проводити дітям і молодим людям 2 -4 рази на рік . Частота процедури залежить від стану зубів і ризику розвитку карієсу.

Перед нанесенням лаку з фтором поверхню зубів очищають від нальоту і висушують. Залишки лаку видаляють сухим ватним шариком. Через 5 хвилин препарат висихає, і пацієнт може повернутися до звичного життя, уникаючи вживання жорсткої їжі та чищення зубів протягом однієї доби.

Підготовка і сама процедура фторування професійними розчинами й гелями майже нічим не відрізняється від нанесення лаків із фтором.

Схема використання розчинів і гелів – 1 чи 2 рази на рік, оскільки препарати мають більшу концентрацію фтору.

Найефективнішими процедури ремінералізації є в дитячому й підлітковому віці, коли емаль знаходиться в стадії визрівання. Крім того, процедури фторування здатні зупинити розвиток карієсу на стадії білої плями.

Фторування зубів – простий і надійний метод профілактики карієсу, лікування карієсу на початкових стадіях, а також зменшення чутливості зубів.